0
Вход и Регистрация

Универсалните шаблони

12/05/2023
Georgi Dimitrov
Универсалните шаблони

Думата "шаблон" идва от италианското "traforet-to" - "перфориран". Синонимът е немската дума "шаблон". Същността на техниката на шаблона е да нанесете боя върху повърхността, която трябва да бъде декорирана, през дупки изрязани в лист дебела хартия или пластмаса. Изображението моментално се възпроизвежда на повърхността и шаблонът може да се използва повторно.
В продължение на векове довършителните работи с шаблони се използват от майстори от всички цивилизации на всякакви повърхности, от стени до мебели.
Как да работите с шаблони за декор и как да ги използвате правилно, ще бъде обсъдено в този материал.
Често имаме в дома си стари мебели, или такива с по-ниско качество, които пазят тежестта на времето. Художниците и творците непрекъснато ги сърбят ръцете да декорират нещо, а защо не всеки от нас да съживи един стар гардероб. А защо да не освежите балкон или лятна вила по ваш вкус. Декорирането със собствените си ръце ви дава възможност да откриете своята креативност, да върнете живота на старите ви мебели и премахнете необходимостта от закупуване на нови.
За уютен дом е много важно да се обградите с неща, които ще радват окото и ще създават топла атмосфера. Красивите ръчно изработени неща ще зарадват гостите и ще характеризират домакина като човек с вкус. За творците и занаятчиите това е добър начин да се реализират в любимия си бизнес.

Рисуване с шаблон
Външният вид на изделия от дърво или желязо може да се промени с обичайното пребоядисване, но това не е достатъчно за истински креативни хора,които използват различни методи и техники за декориране на стари мебели например. Най-класическият начин за декориране е чрез шаблони.
Първо трябва да се поправят плотове или страниците, ако е необходимо. За да пребоядисате дърво или желязо, трябва да се отървете от старата боя, след това да почистите повърхността от прах и мазнини, да замажете неравностите, да почистите отново, да грундирате и едва след това да боядисате.

Разбира се технологиите са се развили до такава степен, че може да използвате боя направо върху боядисани или лакиране мебели без предварителна подготовка. Такава е боята на американската компания Dixie Belle, . Шаблони можете да направите сами или да закупите готови, които са с доста високо качество. Какви форми биха подхождали на вашия интериорен стил? Фигури, мандала, цветя, насекоми, животни,надписи и много други.

Материали за декорация на шаблони

Повечето шаблони за декорация на мебели днес са направени от полимерни филми с различна дебелина, които не се развалят под въздействието на боята, лесно се почистват.
Четките с кръгла четина са най-подходящи за отпечатване на шаблон върху повърхността на мебелите: задържат боята добре и я разпределят равномерно. Косъмчетата трябва да са гъвкави, за да се създаде лек и прозрачен модел.
Полезно е да имате няколко различни по размер четки под ръка, докато работите. Големите четки се използват за създаване на големи шаблони, по-малките са подходящи за малки изображения.
За всеки цвят на боята е необходима отделна четка - ако рисунката е многоцветна, тогава ще ви трябват две до четири четки.

Валяци с къс косъм ви позволяват да нанасяте равномерно боя върху големи повърхности, например, ако трябва да нанесете орнамент върху шкаф или стена.

Правила за нанасяне на боя чрез шаблон

В зависимост от стила на декорираните мебели изберете не само красиви шаблони за декорация, но и цветовете, плътността на боята и начина, по който ще нанасяте върху повърхността на мебелите. Много е важно да изберете цвят на фона - това е основният цвят, с който ще взаимодействат останалите цветове на декора. Когато прилагате шаблон върху дървена повърхност, трябва да вземете предвид не само цвета, но и текстурата.
Когато нанасяте боя чрез шаблон, важно е да го позиционирате правилно и да закрепите правилно с лента или моментно лепило за шаблони.
Преди да започнете да декорирате, препоръчваме ви да изучите правилата на техниките за шаблони и да опитате да направите декор върху друг материал, като чернова:
За правилното позициониране на шаблона е необходимо да си представите мислено линии върху повърхността и как би изглеждало изображението.
Потопете четка в боя и изцедете, за да сте сигурни, че няма твърде много боя.
Нанесете боята през шаблона, за предпочитане, като леко потупвате четката с много малко боя върху нея.
Боята трябва да остане върху шаблона за най-малко 30 секунди, преди шаблонът да може да бъде отстранен.
Качеството на боядисване на мебели с помощта на шаблон зависи от това колко добре сте обмислили цялостната идея и визия.

Довършителният лак ще подобри външния вид на картината и ще предпази повърхността.

magnifier